BIO Citrom

Az első citrusféle, amely a Mediterráneumba érkezett, a citrusfa volt, amely egyszerűen a nyugat felé tartó népvándorlás útját, valamint kereskedelmi útvonalakat követte.

"Roma" bio citrom

A BIO citrom őse a mai Burma, India, majd Perzsia legkeletibb részei felől a Közel-Keletet átszelve került a Földközi-tenger térségébe valamikor Kr. e. 4-5. században. 

A litván, magyar, francia, német, finn, lett, német és egyes szláv nyelvekben a neve kísértetiesen hasonlít a citromhoz, ám a citrus – Citrus Medica, amelyet valahol cédrátként is említenek – nem keverendő össze a ma ismert citrommal, amelynek vékonyabb a héja és kevéssé göröngyös a külseje, mint a cédrátnak.

Maga a citrom mintegy négy évszázaddal később követte a Mediterráneumba „ősapját”, legrégebbi régészeti maradványaira a római Forum Romanumban bukkantak rá. „Több mint egy évezreden át a citrom és a citrus volt az egyetlen citrusféle, amelyet valóban ismertek a Földközi-tenger mentén élők” – magyarázta Langgut.

bio citrom a BIO Tóth-Kertészetből

Mivel a citrus volt az első ilyen gyümölcs, róla nevezték el a citrusféléket, amely kezdetben hihetetlen ritka volt.

bio citrom a BIO Tóth-Kertészet

Ezt ma már igen nehéz elhinnünk, hiszen minden második déli tengerparti kerthelyiségben narancsot vagy citromfát találunk. 

Szinte törvényszerű, hogy amiből kevés van, értékessé válik, és az elit kisajátítja magának. Ez történt a citrussal és a citrommal is, főként a római előkelőségek büszkélkedhettek kellemes illatú, gyógyításra is alkalmas növényekkel. 

A bio citrom számos előnnyel rendelkezik, amelyek közül a legfontosabbak az egészségügyi és környezeti előnyök.

A bio citrom termesztése során a termelők nem használnak mesterséges vegyszereket és műtrágyát, ezáltal elősegítve a természetes talajéletet és megőrizve a talaj termékenységét.

Termesztése során nem használnak káros vegyszereket, így kevésbé terhelik a környezetet. A biogazdálkodás elősegíti a talaj termékenységének megőrzését, a biológiai sokféleség fenntartását, és a vízminőség javítását.

Összefoglalva, a bio citromok egészségesebb, környezetbarát és ízletes alternatívát kínálnak a hagyományos citromokhoz képest. A biogazdálkodás által elősegített fenntartható termesztési módszerekkel előállított citromok vásárlásával hozzájárulhatsz a környezet védelméhez és a helyi gazdaságok támogatásához. Mindezek mellett a bio citromok fogyasztása hosszú távon pozitív hatással lehet az egészségre, mivel gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek szükségesek a test megfelelő működéséhez.

Add meg itt a címsor szövegét