A bio cseresznye termesztése során a gazdálkodók kíméletesebb termesztési módszereket alkalmaznak, amelyek tiszteletben tartják a természetes folyamatokat és támogatják a biológiai sokféleséget. Ennek eredményeként a bio cseresznye termesztése csökkenti a vegyi anyagok használatát, fenntartja a talaj egészségét és segíti a biológiai sokféleséget.
Fogyasztása előnyös az emberi egészség szempontjából, mivel alacsonyabb benne a vegyszermaradványok szintje, magasabb a tápanyagtartalma és jobb ízélményt biztosít.
A bio termények választása az egészséges táplálkozás és a fenntartható gazdálkodás iránti elkötelezettség jele, ami hozzájárul a környezet védelméhez és a helyi közösségek fejlődéséhez.
A bio cseresznye szüret ideje június közepén kezdődik. Kertészetünkben kétféle cseresznyefajta is megtalálható.
Carmen cseresznye
A Carmen elsőosztályú, óriási méretű magyar cseresznyefajta. Ízvilága rendkívül harmonikus. Minden évben megbízhatóan, bőven terem és korán termőre fordul. Középkorai.
Gyümölcse igen nagy, 8-11 g tömegű, 27-30 mm átmérőjű, nyomott gömb alakú. Héja fénylő bordópiros.
Húsa sötétpiros, kemény állományú, kellemesen édes-savas ízű.
Magja aránylag nagy. Kocsánya közepesnél hosszabb, vékony. Nagy gyümölcse és kiváló íze miatt friss fogyasztásra használható.
Vera cseresznye
Másik cseresznyefajtánk rendszeresen és igen bőven terem. Korán termőre fordul. Középkorai. Június közepén érik.
Gyümölcsei nagyok 24-27 mm átmérőjűek, 7-9 g tömegűek. Alakja kissé nyomott gömb,
bibepontjánál kissé bemélyedt. Színe bordópiros, fénylő. Húsa kemény, de nem roppanó, kellemesen
édes-savanykás ízű.
Kocsánya középhosszú, magja közepesen nagy. Nem, vagy csak igen ritkán
kismértékben reped. Főleg nyersfogyasztásra és nyers-exportra, valamint kompót készítésére kiválóan
alkalmas.
Összefoglalva, a bio gyümölcsök fogyasztása számos előnnyel jár a környezet, az emberi egészség és a társadalom szempontjából, hiszen termesztői általában kisebb, családi gazdaságok, amelyek a helyi közösségekben működnek, vásárlásával hozzájárulhat a helyi gazdaságok támogatásához és fejlődéséhez. A BIO cseresznye választása az egészséges táplálkozás és a fenntartható gazdálkodás iránti elkötelezettség jele, ami hozzájárul a környezet védelméhez és a helyi közösségek fejlődéséhez.